Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Nedir? Faydaları Nelerdir?
Yüksek polifenol içeren zeytinyağları, sağlığımız için çok önemli gıdalardadır. Zeytinyağındaki polifenol değerlerini incelemeden önce polifenolün ne olduğu, nelerde bulunduğu ve faydaları hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.
Polifenol Nedir?
Polifenoller, bitkilerde bulunan mikro besinlerdir ve özellikle meyve, sebze, kuruyemiş ve bazı içeceklerde yüksek miktarlarda bulunur. Antioksidan etkileri nedeni ile, insan sağlığında önemli bir rol oynar. Vücudun serbest radikallerden korunmasına yardımcı olmaları sebebi ile polifenoller, çeşitli sağlık sorunlarına karşı savunma sistemini güçlendirir.
Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Başta zeytin yaprağı ve kaliteli üretilmiş bir zeytinyağı polifenol açısından zengindir. Özellikle üzüm, çilek, kiraz, karadut, vb koyu renkli meyveler, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ıspanak vb gibi sebzeler, narenciyeler , turunçgiller, kahve ve çay, yağlı tohumlar vb polifenol içerir.
Polifenollerin Faydaları Nelerdir?
Polifenoller Antioksidan özellikleri ile hücrelerde oluşan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücuttaki hasarı azaltır. Vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirerek, bağışıklık sistemini destekler. Beyin sağlığı, cilt sağlığı, kalp sağlığı, diyabet ve obezite kontrolü için faydalıdır.
Zeytinyağı, içerdiği yüksek polifenolleri soğuk tüketim ile doğrudan vücudumuza alabilmemiz nedeniyle sağlıklı bir seçenektir. Ancak, tüm zeytinyağları bu açıdan aynı değildir ve seçerken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır.
Zeytinyağı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
En iyi zeytinyağını seçerken aşağıdaki kriterlere dikkat edilmesi faydalı olacaktır.
Zeytinlerin erken hasat dönemde, henüz yeşilken, hasar görmeden toplanması, en kısa süre içinde, hijyenik bir tesiste, kapalı sistemde soğuk sıkıma (20 derecelerde) alınması, sıkım yapılırken hamura su verilerek, polifenollerin uzaklaştırılmaması önemlidir. Hava ile teması kesilmiş, çelik tanklarda iklimlendirme ortamında depolanması, taze dolum yapılması, polifenolleri korumak için ısı, ışık ve hava ile temastan uzak tutulması gerekmektedir.
Yukarıdaki koşullara göre üretim yapılmasıyla, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağında, zeytin çeşidinin kendine özgü karakteristik özellikleri, doğrudan yağa olumlu özellik olarak geçer. Meyvemsi özellikleri, acılık ve yakıcılığı belirgin olarak öne çıkar.
Tarım Bakanlığına bağlı, üretim izin belgesi olan markalı ürünleri tercih etmeliyiz. Zeytinyağının yeni sezon üretimden olması, taze taze dolum yapılması aromasını ve lezzetini koruyacağı gibi, polifenollerin kaybını da azaltacaktır. Gıdaya uygun teneke ya da cam (plastik olmayan) ambalajda satılan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarını, üretim tarihi ve son kullanma tarihi kontrol edilerek tercih edilmesi önemlidir.
Yüksek Polifenollü Zeytinyağı
Yüksek polifenollü zeytinyağı, zeytinyağının elde edildiği zeytin çeşidine, üretim sürecine ve zeytinin erken ya da olgun dönemde toplama zamanına göre değişkenlik gösterebilir.
Zeytinyağındaki polifenol oranını belirlemek için, zeytinyağı örnekleri laboratuvarda analiz edilir ve miktarı ölçülür.
Polifenol oranı ile birlikte oleik asit cinsinden % serbest yağ asitliğinin düşük olması da önemli bir kriterdir. Sızma zeytinyağı olabilmesi için, serbest yağ asitliğinin %0,8 ve altında olması gerekir. Asidik değeri azaldıkça kalite artar. Nermin Hanım Trilye erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, en iyi polifenollü ve %0,2 değeri le düşük asitli, kaliteli zeytinyağlarından biridir. Analiz raporlarına https://www.nerminhanim.com/analiz-raporlarimiz dan kolaylıkla ulaşılabilinir.
Nermin Hanım Zeytinliği; Edremit Körfezinde bulunan Trilye tipi zeytin bahçelerinin sayısının artmasıyla birlikte, bu sene ilk hasat olarak, yüksek kaliteli Trilye Erken Hasat Zeytinyağını üreterek sizlerin beğenisine sundu. Acılık, yakarlık ve meyvemsiliğin oldukca yüksek seviyede olduğu Trilye Zeytinyağında yüksek polifenol değeri ve %0,2 asit değerine sahiptir. Kokladığınızda ve tattığınızda, tazeliği anımsatacak ve sizi doğanın esintisinde hissettirecek, taze çimen, tere, karabiber, kekik, elma, domates yaprağı, roka gibi meyve ve sebzelerin tadını, kokusunu alacağınız duyusal özelliklere sahiptir.