Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Geçmişte uygulanan yanlış politika ve yönlendirmeler sonucunda halk zararlı yağlara yaklaştırılırken, zeytinyağından uzaklaştırılmıştı. Fakat günümüzde doğru bilgiye ulaşma kolaylığı sağlayan teknoloji sayesinde, zeytinyağına ilgi oldukça artmış durumdadır. Sağlıklı yaşam bilincine sahip olan hemen hemen her bireyin zeytinyağına ilgisi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat sağlıklı, kaliteli bir zeytinyağı seçiminde bulunmak isteyen kullanıcılar, izleyecekleri yöntem konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor, yanlış bilgiler ışığında hareket ederek yanılgıya uğrayabiliyor. Tüm bunların önüne geçebilmek için, Kaliteli zeytinyağının nasıl anlaşılacağına dair doğru bilgileri, birkaç başlık altında sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Üretim Teknikleri Oldukça Önemli
Zeytinyağının mucizevi bir besin olmasının sebebi, içeriğinde sağlığa faydalı bileşenlerin bulunduğu polifenollerdir. Polifenoller ise erken hasat vaktinde en yüksek seviyededir. Zeytin meyvesi olgunlaştıkça içeriğindeki yağ miktarı artarken, polifenol oranı azalır. Bu sebeple ve polifenoller uçucu, suda çözünür yapıda olduklarından, zeytinin erken hasat döneminde, olabildiğince az su kullanılarak, soğuk sıkım yapılarak üretilmesi gerekmektedir.
Almadan önce muhakkak koklayın!
Bir zeytinyağını kokladığınızda, yağlı boyayı çağrıştıran bir koku alıyorsanız, bu durum yağın uzun süre beklediğini göstermektedir ve istenilmeyen bir durumdur. Zeytin kokuyorsa bu da bilinenin aksine istenmeyen bir durumdur, zeytinin fazla bekletilerek sıkıldığını gösterir. Kokladığınızda kötü, rahatsız edici kokuların aksine taze çimen, taze meyve kokuları almanız gerekmektedir.
Doğru tadımı yapmak ve doğru tatları almak önemli!
İyi bir zeytinyağını tattığınızda, dilinizin yan bölgelerinde acılık, boğazınızda isi yakıcılık hissi olmalıdır. Yakıcılık hissinin asit oranı ile bir ilgisi olmamakla beraber, içeriğinde yüksek miktarda antioksidan olduğunun göstergesidir. Zeytinyağının onarıcı ve gençleştirici etkisi ve sağlığa faydalarında antioksidan yüksekliği büyük önem arz etmektedir. Zeytinyağını tadarak, dilinizin bir kısmı dışarıda olacak şekilde, dilinizin üstünde gezdirerek tadabilirsiniz.
Rengine bakıp aldanmayın!
Satın alırken zeytinyağının rengine bakarak karar vermek bilinenin aksine yanlıştır. Renk zeytinyağında kalite unsuru değildir, Yanlış bilinen bu bilgi sebebi ile, piyasada içeriğinde renklendirici bulunan çok sayıda zeytinyağı, ne yazık ki ‘rengi koyuysa sağlıklıdır’ algısıyla satın alınmaktadır. Oysaki renk kalitede belirleyici bir kriter değildir.
Markası ve etiketi olan ürünleri tercih edin!
Markası ve etiketi olan ürünleri tercih etmeniz önemli bir husustur. Çünkü bu ürünler Tarım ve Orman bakanlığı tarafınca onaylı ürünlerdir. Dolum tarihi yerine, hasat yılını sorgulamanız gerekmektedir. Ürünün etiketini okuyarak, zeytinyağının üretim ya da hasat yılı, dolum tarihi, son kullanma tarihi, elde edildiği zeytin çeşidini ve bölgesini etiket üzerinde aramanız gerekmektedir. Zeytinyağının pet şişe gibi son derece sağlıksız şekilde saklanmaması, koyu renkli cam şişede bulunmasına önem vererek satın almalısınız. Güneş ışığının etkisiyle zeytinyağı çok kısa sürede bozulur, bu sebeple ışıktan azami şekilde etkilenecek bir şişede bulunması önemlidir.
Asit oranının önemi!
Zeytinyağının asit değerinin düşük olması, iyi işlenmiş olduğu anlamına gelir. Ortalama olarak baz alındığında %0,4 değeri altındaki asit değerine sahip olan zeytinyağları kaliteli yağlar olarak kabul edilmektedir. Zeytinyağının içeriğinin bozulmaması ve faydalı olabilmesi için iki-üç ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
İlgili Aramalar
İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır
Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır
Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır
En iyi zeytinyağı nasıl anlaşılır
Doğal zeytinyağı nasıl anlaşılır
Orjinal zeytinyağı nasıl anlaşılır